sâmbătă, 20 octombrie 2012

welcome to Exotica!


Civilizatia europeana s-a lovit brutal de Micul Paris pentru cateva zile. Vikingi, italieni, nemti, francezi si englezi cu ditamai bagajul de stereotipuri au ajuns in Bucuresti. Impresionati de arhitectura, culoare si aglomeratie, ei il compara cu Istanbul. Trebuie sa fie de bine din moment ce orasul ala numai din turism traieste. 

Aproape un ghid in devenire, imi lipseste insa o trasatura esentiala a slujbei cu pricina. Nu pot sa ascund mizeria, oamenii si cainii, ambii vagabonzi. Asta suntem, nu putem sa inchidem ochii si sa ne imaginam ca suntem Oslo. Si la intrebarea vesticilor "de ce asa dupa 23 de ani de capitalism?", aleg sa nu ridic din umeri si raspund sec "Corruption".  Nu detaliez pentru ca nu vreau sa dezbat mocirla pseudopolitica. 

Si vesticii fac poze si se minuneaza de arhitectura. Nu pot sa cred! Chiar ca beauty is in the eye of the beholder :-) Suntem noi atat de blazati incat nu vedem frumusetea din propria ograda si ne minunam numai de londre, viene si parisuri? Si ca stereotipurile sa continue, sunt intrebata inevitabil de Ceausescu si Dracula, astea fiind simbolurile promovate in media straina. 

Si Ceausescu e ridicat la rang de Hitler, "un nemernic care ucidea copii pe strada". Pe mine nu prea m-a interesat subiectul asta foarte mult, am trait prea putin in comunism si inteleg mai bine regimul din constrangerile vremii decat din vreo carte despre socialism. Suntem vazuti drept niste exotici supravietuitori  si primii revolutionari violenti ai Europei. E o mila amestecata cu admiratie in ochii vesticului.

Si nu! Dracula nu a existat in Transilvania, nu a fost un vampir decat pana cand irlandezul de Stoker ne-a scos din anonimat cu personajul lui sangeros. 

A fost o zi frumoasa. Dupa ziua aia, am vrut sa devin Ministrul Turismului, dar mi-am adus aminte in ce tara traiesc si m-am razgandit.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu