marți, 21 august 2012

cut or untie?



Cut or untie? Asta e dilema secolului....pentru mine. E ca si cum ai zice un banc cu un utilitarist si un hedonist care intra intr-un bar. Sau un utilitarist si un hedonist se leganau pe o panza de paianjan sau mai degraba pe umerii tai…Si fiecare, care mai de care, iti aduc argumente daca sa cut sau sa untie. Ambii ingerasi  iti vor fericirea, dar in moduri diferite.
Utilitaristul vrea sa untie, sa-ti maximizezi fericirea cu minim de resurse. El nu o sa-ti zica niciodata sa arunci, sa o iei de la capat in cel mai dramatic mod, el o sa te invete sa fii oportunist si sa ocolesti principiile si chiar legea pentru a-ti atinge scopul, cel al fericirii, ca doar de aia ne trezim dimineata, ne spalam pe dinti si ne asortam sosetele la curea, ca sa gasim fericirea, sa avem o finalitate.
Utilitaristul o sa te impinga de la spate si o sa-ti spuna ca totul iti e permis, pentru ca intentiile si motivele tale sunt mai presus decat ale celorlalti, jucatori in aceeasi arena a fericirii. 
Utilitaristul il va jigni pe hedonistul de pe umarul drept si ii va spune ca se scalda in laturi. Hedonistului nu-i pasa de jignirile utilitaristului infumurat. El are indeletniciri mai inalte decat sa-si numere frimiturile. Putin ii pasa de cum e vazut de ceilalti. Hedonistul iti spune sa cut pentru ca el e un utilitarist fericit, strain de economia lucrurilor. El iti spune sa cut pentru ca este manat de intensitatea starilor si nu atat de mult de finalitate si costuri.  Hedonistul e drumul si utilitaristul e mai degraba destinatia.
Nu va speriati! Nu m-a rapit nimeni si nu scrie vreo scortoasa infumurata in locul meu! Doar ca mi-am adus aminte ce invatam in liceu la filosofie. Dupa aproape 10 ani imi dau seama cat de aplicabile sunt teoriile pe care alta data le consideram doar teorii si teorii fiind, nu puteau depasi chenarul paginii. Ce e scris mai sus nu se pretinde a fi o pozitie stiintifica, sunt o umila aspiranta la statutul de bloggerita :-p

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu